ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

(γράφει η Τίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας)

318e92b3c778a97c2f066616c301aa06c61c44d66b2f740c20ba063237a0d16c

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο πιο εύκολη είναι η εκμάθηση της αγγλικής.

Τα τελευταία χρόνια και καθώς η αγγλική αποτελεί τη διεθνή γλώσσα επικοινωνίας, η εκμάθηση της αποτελεί πια απαραίτητο προσόν και εργαλείο για όλους μας. Πριν την εισαγωγή του διαδικτύου στη ζωή μας και την παγκοσμιοποίηση, που αποτελεί πια πραγματικότητα, η εκμάθηση της αγγλικής ως δεύτερης – συνήθως – ξένης γλώσσας και το πότε ήταν καλύτερο να ξεκινήσει, δεν αποτελούσε ακόμη αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας από τους γονείς.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πια έτσι. Η ανησυχία των γονιών είναι πια έκδηλη σε αρκετές συζητήσεις μεταξύ τους. «Ποτέ να ξεκινήσει αγγλικά το παιδί μου;» «Φοβάμαι πως αν το κάνει πολύ νωρίς θα μπερδευτεί», «Ακόμα δεν ξέρει καλά καλά τα Ελληνικά, δε θα τα καταφέρει».

 Κι όμως, οι μελέτες πάνω στην εκμάθηση μιας γλώσσας, που δεν είναι βέβαια καινούριες, μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να  καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει.

Μάλιστα, η ηλικία ,κατά την οποία εκτίθεται για πρώτη φορά ένα άτομο στη δεύτερη γλώσσα, έχει θεωρηθεί ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που επιδρά γενικότερα στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και ειδικότερα στην κατάκτηση της προφοράς της. «Όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, τόσο καλύτερα θα καταφέρει να την κατακτήσει (Archibald, 1998). Μεταξύ των γλωσσολόγων εξάλλου είναι κοινώς αποδεκτό ότι όσο μικρότερος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα μαθαίνει μια γλώσσα – μάλιστα μικρά παιδιά, που είναι εκτεθειμένα σε παραπάνω από μια γλώσσα πριν την εφηβεία τους – όπου και λήγει η περίοδος που κανείς μπορεί να μάθει εύκολα και αβίαστα μια γλώσσα ( Critical Age Hypothesis – Eric Lenneberg) , μαθαίνουν όλες τις γλώσσες αυτές εξίσου καλά.

Σε πρακτικό επίπεδο, ένα μικρό παιδί, πολύ πριν την Α’ δημοτικού και με την κατάλληλη για την ηλικία αυτή επαφή με την αγγλική γλώσσα, μέσω μελετημένων κι ευχάριστων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών από τον κατάλληλο εκπαιδευτικό, θα αποκτήσει τα ακούσματα και τα ερεθίσματα, που θα αποτελέσουν τη βάση για την μετέπειτα εκμάθηση της γλώσσας.

Εκπλήσσει η ευκολία με την όποια ανταποκρίνεται ένα μικρό παιδί σε κάτι που εμείς οι μεγάλοι νομίζουμε δύσκολο, ενώ δεν τίθεται θέμα σύγχυσης της μητρικής με τη δεύτερη – ο εγκέφαλος μας έχει την ικανότητα να διαχωρίζει τις πληροφορίες χωρίς σύγχυση. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι είναι μεγίστης σημασίας η επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού, που θα προσφέρει τη σωστή προφορά και τις σωστές δραστηριότητες σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο.

5604a4718062429c784154e11be79c762186917d91e4475d98ccd32d449a3ca9

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s