ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΕΑ……

Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα αυξάνεται όλο και περισσότερο. (επιμέλεια, Τσίρου Μαρία)

b77581f17e8d7761392e7b7dc56cbbbede5332784e5b537f45413e2d72874cc3

Άνθρωποι όλων των ηλικιών  ξεκινούν το τρέξιμο καθώς αντιλαμβάνονται τα τεράστια οφέλη στον ψυχισμό και στο σώμα, προκαλώντας μεν κόπωση κάποιες φορές αλλά ταυτόχρονα δίνοντας τη δυνατότητα στο δρομέα να νιώσει ψυχική ανάταση, να ξεφύγει από το άγχος της καθημερινότητας  και να φροντίσει το σώμα του, καθώς όπως λέει και μια πολύ καλή μου φίλη: «Το σώμα μας είναι ο ναός μας».

Παρακάτω ακολουθεί το αλφαβητάρι του δρομέα, για όσους έχουν ξεκινήσει τώρα ή πρόκειται να ασχοληθούν με το τρέξιμο:

 Το αλφαβητάριο του δρομέα:

Α:  ανηφόρες: Ένας καλός δρομέας πρέπει να συνηθίσει να τρέχει και ανηφορικές αποστάσεις, γιατί με τον  τρόπο αυτό θα χτίσει την αντοχή του. Να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου γιατί έτσι θα μπορεί να δει τα αποτελέσματα των κόπων του, να συναγωνιστεί άλλους αθλητές και γιατί όχι να βελτιωθεί μέσα από αυτούς.

Β: βάρη: Τα βάρη ενδιάμεσα στην εβδομαδιαία προπόνηση είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση, όχι μόνο των ποδιών αλλά και του υπόλοιπου κορμού.

Γ: γυμναστική για ενδυνάμωση: Εκτός από τα βάρη, είναι απαραίτητη και η γυμναστική χωρίς βάρη για παράδειγμα κοιλιακοί, ραχιαίοι και ασκήσεις εκγύμνασης του σώματος χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματος. Μερικές φορές αυτές οι ασκήσεις είναι δυσκολότερες από ό,τι φαντάζεστε!

Δ: διαλλειμματική προπόνηση: Η διαλλειμματική προπόνηση στην ουσία είναι η εναλλαγή στην ένταση των ασκήσεων.Ο δρομέας  προσθέτει κάποιες ταχύτητες στην προπόνησή του ανοίγοντας το διασκελισμό του για παράδειγμα 30 sec και στη συνέχεια περπατάει για 1 min, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία 6-10 φορές. Με τον τρόπο αυτό προάγει την προπονητική του αντοχή αλλά και την αναερόβια κατάστασή του! Οι διατάσεις επίσης, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι εντελώς απαραίτητες για το σώμα, τόσο πριν όσο και μετά το τρέξιμο, προλαμβάνοντας τυχόν τραυματισμούς.

Ε:  ενυδάτωση: Το σώμα πρέπει συνέχεια να ενυδατώνεται πριν,  κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση. Ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά και αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ιδρώνετε πολύ.

Ζ: ζυμαρικά για πρόσληψη υδατανθράκων: Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι απαραίτητη  ειδικά τις ημέρες που έχετε σκληρή προπόνηση, και τα ζυμαρικά είναι μια πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, αν  δεν προβείτε σε υπερβολές….

Η: ηλεκτρολύτες:  Βοηθούν όχι μόνο να ενυδατωθείτε αλλά να αποφύγετε τους τραυματισμούς ειδικά σε μακρινές αποστάσεις ή σε αγώνες.

Θ: θέληση: Το πόσο θέλετε να πετύχετε σε αυτό που τώρα ξεκινάτε, είναι καθαρά θέμα θέλησης και θυσιών!

Ι: ιατρικές εξετάσεις: Είναι πάντα απαραίτητο να κάνετε ένα τσεκ-απ κυρίως αν πρόκειται να ξεκινήσετε τρέξιμο με ήπια ή και πιο έντονη ένταση.

Κ: καύση λίπους:  Το σώμα σας βδομάδα τη βδομάδα θα αλλάζει, το αποθηκευμένο λίπος  υποχωρεί και η επιδερμίδα σας  λειαίνει και γίνεται πιο σφριγηλή!

Λ: λονγκ ρανς: Είναι απαραίτητες οι μακρινές αποστάσεις γιατί σου προσδίδουν περισσότερη αντοχή και το σώμα σου συνηθίζει σιγά σιγά στα χιλιόμετρα!

Μ: μυϊκή ενδυνάμωση: Τα πόδια σας, ο κορμός σας η κοιλιά σας και γενικά όλο σας το σώμα θα αποκτά δύναμη και ευλυγισία. Ο μεταβολισμός σας αλλάζει, κάνετε περισσότερες καύσεις και, γιατί όχι, μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερες φορές το καλό φαγητό!

Ν: νερό: Το τρέξιμο προκαλεί εφίδρωση, σε άλλους περισσότερο σε άλλους λιγότερο, οπότε το νερό είναι απαραίτητη πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού.

Ξ: ξεκούραση: Η ξεκούραση χρειάζεται ανάμεσα στις προπονήσεις για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις επόμενες προκλήσεις των προπονήσεων.

Ο: οικονομία δυνάμεων: Στη διάρκεια ενός αγώνα κυρίως χρειάζεται να κάνετε οικονομία δυνάμεων, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινάτε με το μέγιστο των δυνατοτήτων σας, ούτως ώστε να μπορείτε να τερματίσετε αλλά και για να μπορείτε προς το τέλος του αγώνα να δώσετε το maximum των δυνατοτήτων σας.

Π: πειθαρχία: Αν όντως  αγαπάτε αυτό που κάνετε, χρειάζεται να έχετε πειθαρχία σε ένα προπονητικό πλάνο, από το οποίο να μην παρεκκλίνετε γιατί μόνο έτσι θα καταφέρετε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Η κατάλληλη παρέα  βοηθάει να προχωράτε μαζί με κάποιον στο ίδιο προπονητικό μονοπάτι.

Ρ: ρεπό:  Όπως προείπα, είναι απαραίτητο το ρεπό για να ξεκουραστείτε ενδιάμεσα στις προπονήσεις της εβδομάδας.

Σ: σωστή αναπνοή: Είναι αυτονόητο πως, όταν τρέχετε, πρέπει να αναπνέετε σωστά, ιδιαίτερα όταν κάνετε ταχύτητες ή χιλιόμετρα με μεγάλη ταχύτητα.

Τ: «τέμπο» : Τα λεγόμενα τέμπο, δηλαδή η κάλυψη χιλιομέτρων με την ίδια γρήγορη ταχύτητα, βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο σε γρήγορες ταχύτητες.

Υ: υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον: Εννοείται πως στην αρχή μπορεί όλοι να σας περνούν για τρελό ή τρελή. Έτσι θεωρούνταν και κάποτε, όσοι έτρεχαν στο στίβο. Για το λόγο αυτό, ειδικά αν είστε γυναίκα, χρειάζεστε την αμέριστη υποστήριξη από την οικογένειά σας και την κατανόηση τους στο δρόμο που έχετε επιλέξει.

Φ: φυσική κατάσταση: Η φυσική σας κατάσταση είναι το μεγαλύτερό σας όπλο. Όσο καλύτερη είναι, τόσο ευκολότερο  θα είναι να αντεπεξέλθετε και να προσαρμοστείτε εύκολα ακόμα και σε απαιτητικά προγράμματα.

Χ: χιλιόμετρα: Θα καλύψετε πολλές χιλιομετρικές αποστάσεις στην πορεία σας αλλά αυτή θα είναι η μεγαλύτερή σας ανταμοιβή!

Ψ: ψυχική ανάταση: Το κεφάλι σας αδειάζει από τα προβλήματα, ξεχνάτε τις έγνοιες , μιλάτε στον φίλο σας, αν έχετε παρέα στο τρέξιμο, και τελειώνοντας νιώθεις ψυχική ευφορία.

Ω: ω-3 λιπαρά: Στα πλαίσια μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής η πρόσληψη λιπαρών ω-3 είναι απαραίτητη, αφού με τις προπονήσεις καταπονείται ο οργανισμός, άρα χρειάζεται τη σωστή διατροφή για τη μυϊκή ενδυνάμωση και την αναδόμηση των οστών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s