Μάθε να λες και «όχι»!

7219787fab5a652886710ef7fe189ff7

Πόσες φορές έχει τύχει να πούμε «ναι» σε κάποιον, ενώ στην ουσία εννοούσαμε «όχι»; Γιατί συμβαίνει αυτό και πολλές φορές μας καθοδηγεί στο να μην αρνούμαστε τίποτα, στο να είμαστε συνεχώς συγκαταβατικοί και τελικά συχνά καταλήγουμε να είμαστε τα θύματα και να κάνουμε πράγματα εντελώς ξένα με αυτά που θα επιθυμούσαμε!

Τυχαίνει στις διαπροσωπικές μας σχέσεις να μην έχουμε τη δύναμη να πούμε «όχι» και νιώθουμε ότι ασφυκτιούμε και καταπιεζόμαστε. Είναι καιρός να αλλάξουμε στάση….

Πολλές φορές, εξαιτίας χαμηλής αυτοεκτίμησης ή από φόβο μην αποκλειστούμε από την ομάδα ή το κοινωνικό σύνολο, καταλήγουμε να καταπιέζουμε τις δικές μας πραγματικές επιθυμίες και να ευχαριστούμε αυτές των υπολοίπων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη σημερινή γυναίκα που έχει ένα σωρό ρόλους μέσα στην ημέρα και που, αρκετές  φορές, προκειμένου να τα προλάβει όλα και να τους ικανοποιήσει όλους(σύζυγο, παιδιά ,πεθερό ή πεθερά, αδέρφια, γονείς)λέει σε όλους και σε όλα «ναι» με αποτέλεσμα να ξεχνάει τις δικές της ανάγκες και την προσωπικότητά της!

Μάθε λοιπόν να απορρίπτεις προτάσεις, να λες ευγενικά πως δεν μπορείς να βοηθήσεις ή να κάνεις κάτι που σου ζητούν, να εκφράζεις χωρίς να φοβάσαι την άποψή σου και κυρίως να συνειδητοποιήσεις πως δε γίνεται να είσαι ευχάριστη σε όλους!

  • Μίλα ευγενικά και όχι επιθετικά. Για παράδειγμα, αν σου ζητήσουν ή σου προτείνουν κάτι, μπορείς να απαντήσεις με χαμόγελο και ευγένεια και να πεις: «ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες και μου το πρότεινες, μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αλλά δυστυχώς πρέπει να ….»
  • Καλύτερα να είσαι ειλικρινής, γιατί τα ψέματα δεν βοηθούν κανένα. Μπορείς για παράδειγμα να αρνηθείς κάτι λέγοντας πως είσαι κουρασμένη ή πως θέλεις να κάνεις κάτι άλλο. Αν σε καλούν για παράδειγμα  τα πεθερικά σου να περάσετε μαζί ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό και εσύ δε θες να πας, γιατί θα ξεθεωθείς ετοιμάζοντας ένα σωρό πράγματα για τα παιδιά, είναι προτιμότερο να πεις με ευγένεια την αλήθεια.
  • Μπορείς να προτείνεις δικές σου εναλλακτικές προτάσεις αν δε σου αρέσουν αυτά που προτείνουν οι γύρω σου.
  • Μη νιώθεις τύψεις που έχεις διαφορετική άποψη από τους άλλους.
  • Μίλα με σταθερή φωνή και βλέμμα και να είσαι έτοιμη για την επίμονη ίσως στάση των άλλων απέναντί σου.
  • Δείξε με τον τρόπο σου πως σε δυσαρεστεί κάτι, χωρίς απαραίτητα να τσακωθείς, απλά μη συμμετέχεις. Το ότι δεν μιλάς μερικές φορές και υποχωρείς είναι για να κυλήσουν ομαλά οι καταστάσεις και όχι επειδή σου αρέσει μια κατάσταση. Πες το όμως, όταν βρεις την κατάλληλη ευκαιρία, για να το γνωρίζουν οι άλλοι.
  • Αν μέχρι τώρα όλοι σε θεωρούσαν δεδομένη, καιρός να αλλάξει αυτό.

Θυμήσου πως, είτε πρόκειται για τον άντρα σου και τα παιδιά σου, είτε πρόκειται για μία ή έναν συνάδελφο στη δουλειά ή ακόμη και για τα πεθερικά σου ή τους γονείς σου, είναι καλό να ξέρουν όλοι πως μπορούν μεν να βασίζονται επάνω σου αλλά όχι αποκλειστικά σε εσένα. Κάποια στιγμή το φορτίο που θα σηκώνεις θα είναι βαρύ και δεν θα το αντέξεις!

Ξεκίνα την εξάσκηση του να λες και «όχι» από σήμερα κιόλας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s