Τροφοβλάστη ή αμνιοπαρακέντηση;

78f146310ab8dd052e34cc7f5058cb29

Τροφοβλάστη ή αμνιοπαρακέντηση;

Ότι και αν επιλέξετε ενημερωθείτε σωστά και από τους κατάλληλους γιατρούς. Ακόμη και το κόστος για την καθεμιά από τις παρακάτω εξετάσεις διαφέρει από γιατρό σε γιατρό ή εάν την κάνετε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Εγώ προσωπικά έκανα και στις τρεις εγκυμοσύνες τροφοβλάστη, γιατί, όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, ήμουν κοντά στα 35 και φυσικά οι κίνδυνοι αυξάνονται. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γενετικές ανωμαλίες εμφανίζονται και σε γυναίκες κάτω των 30 ετών!

Πρόκειται για τις δυο από τις πιο συχνές διαδικασίες ελέγχου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες το εμβρύου. Ευλόγως δημιουργείται μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία παραθέτουμε τις απαντήσεις. Εσείς σε συνεργασία με το γυναικολόγο σας θα αποφασίσετε αν θα προβείτε σε μια από τις δύο μεθόδους.

ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗ
Η λήψη τροφοβλάστης γίνεται με την χρήση πολύ λεπτών βελονών , με υπερηχογραφικό έλεγχο, και τοπική αναισθησία στο δέρμα, στο υποδόριο και στους μυς της κοιλιάς της εγκύου. Αφού ολοκληρωθεί η αναισθησία μια λεπτή βελόνα περνά το τοίχωμα της μήτρας και αναρροφά ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα (τροφοβλάστης) του μωρού. Το κομμάτι αυτό στέλνεται σε εργαστήρια για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Πότε γίνεται η εξέταση
Η τροφοβλάστη γίνεται μεταξύ της 10ης και 14ης εβδομάδας της κύησης. Η Αμνιοκέντηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά από την 15η εβδομάδα. Με την τροφοβλάστη στοχεύουμε στην ανίχνευση χρωματοσωμικών ανωμαλιών. συγγενών ή κληρονομικών ανωμαλιών και μεταβολικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Αποτελέσματα:
Οι πέντε βασικές χρωματοσωμικές ανωμαλίες (τρισωμία 21, 18 και 13 καθώς και οι φυλετικές ανωμαλίες Χ και Υ) ανιχνεύονται από το εργαστήριο σε δύο με τρεις ημέρες. Οι υπόλοιπες αναλύσεις κρατούν δύο εβδομάδες. Εάν το πρώτο αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό τότε είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κίνδυνοι:
Ο κίνδυνος αποβολής από τη λήψη τροφοβλάστης κυμαίνεται από 0,5 έως 1,5%. Σε σχέση με την αμνιοπαρακέντηση ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου ο ίδιος. Το πλεονέκτημα της λήψης τροφοβλάστης είναι ότι γίνεται νωρίτερα από την αμνιοπαρακέντηση με αποτέλεσμα η έγκυος σε περίπτωση ανωμαλιών του εμβρύου να μπορεί να προβεί σε έκτρωση. Το μειονέκτημά της τροφοβλάστης είναι, ότι δεν είναι πάντα δυνατή η εκτέλεσή της λόγω ανατομικών συνθηκών (θέση μήτρας, θέση πλακούντα, σωματική διάπλαση της εγκύου).

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται με την παρακέντηση της αμνιακής κοιλότητας και την αναρρόφηση αμνιακού υγρού. Η προσέγγιση της αμνιακής κοιλότητας γίνεται από το τοίχωμα της κοιλιάς, κάτω από συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός του εμβρύου και του πλακούντα και να γίνει η εντόπιση των περιοχών άθροισης του αμνιακού υγρού.

Πότε γίνεται η εξέταση
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται από την 16 η εβδομάδα και έπειτα . Συνηθέστερα γίνεται μεταξύ 16ης-18ης εβδομάδας της κύησης, λόγω της μείωσης του αριθμού των καλλιεργήσιμων κυττάρων με τη πρόοδο της ηλικίας της κύησης.

Προϋποθέσεις για να γίνει η αμνιοπαρακέντηση είναι:
• Η ηλικία της μητέρας ( συνήθως άνω των 35 ετών).
• Η ύπαρξη προηγούμενου παιδιού με χρωμοσωμιακή ανωμαλία.
• Η ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών στους γονείς ή σε κάποιο άλλο ατόμο του στενού οικογενεια¬κού περιβάλλοντος.
• Αυξημένη αυχενική διαφάνεια ή παθολογικό papp
• Υπερηχογραφικά ευρήματα στο β’ επιπέδου υπερη¬χογράφημα, που αυξάνουν τον κίνδυνο χρωμοσωμιακής ανωμαλίας.

Αποτελέσματα:
Τα πρώτα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα στις 3 πρώτες ημέρες και τα ολοκληρωμένα έπειτα από 15 ημέρες.

Κίνδυνοι:
Η αμνιοπαρακέντηση αποτελεί ασφαλή διαδικασία για την μητέρα και το έμ¬βρυο. Η πιθανότητα αποβολής, όταν η επέμβαση εκτελεί¬ται από εξειδικευμένους ιατρούς,δεν ξεπερνάει το 1%.

ΠΗΓΗ: all4mama.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s