Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, 21 Σεπτεμβρίου.

                                                  ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ!

Από άνοια πάσχουν περίπου 44 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και από τη νόσο Αλτσχάιμερ (τη πιο σοβαρή μορφή άνοιας) περίπου 36 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός τους σχεδόν θα τριπλασιαστεί στα 115 εκατ. έως το 2050.

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί προοδευτική μείωση στη νοητική λειτουργία και στη μνήμη. Σταδιακά, η καταστροφή των νευρικών κυττάρων λαμβάνει χώρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γλώσσα. Με την πάροδο του χρόνου, το προσβεβλημένο άτομο έχει μεγαλύτερη δυσκολία απομνημόνευσης γεγονότων και νοημάτων λέξεων, αναγνώρισης  αντικείμενων και προσώπων, και άσκησης της κρίσης του.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65 ετών και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται κατακόρυφα με την ηλικία. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες αναφέρουν, ότι (σε αντίθεση με την σχετικά δημοφιλή πεποίθηση), η νόσος Alzheimer δεν είναι μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.

ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ!

Τα δέκα χαρακτηριστικά της άνοιας είναι:

  • Απώλεια μνήμης (δυσκολία του ατόμου να θυμηθεί τηλέφωνα, πληροφορίες, ειδήσεις, ραντεβού κλπ)
  • Δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων πράξεων (δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών πράξεων σχετικά με την οδήγηση, την μετακίνηση, την διατροφή, την εργασία, τα ψώνια κτλ)
  • Δυσκολία στην κρίση (αδυναμία καθορισμού και λήψης αποφάσεων ανάλογα με τα καθημερινά δεδομένα π.χ. σύγχυση στην ένδυση, στην επιλογή διαδρομών κλπ)
  • Αποπροσανατολισμός στον τόπο και τον χρόνο (δυσκολία στην ανάκληση ημερομηνιών, προσδιορισμού ωρών και περιόδων της ημέρας, αδυναμία προσδιορισμού του χώρου ακόμα και σε περιοχές κοντά στην κατοικία τους)
  • Δυσκολία στην χρήση της γλώσσας (ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση ξεχνούν τι θέλουν να πουν και μιλούν περιφραστικά όταν αναφέρονται σε ένα αντικείμενο)
  • Δυσκολίες με την αφαιρετική και προσθετική σκέψη (δυσκολία στην διαχείριση αριθμών π.χ. τηλέφωνα, λογαριασμούς , διαχείριση χρημάτων κλπ)
  • Απώλεια αντικειμένων (χάνουν αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλια, έγγραφα κλπ και τοποθετούν άλλα αντικείμενα σε απίθανα μέρη κλπ)
  • Αλλαγές στην διάθεση (οι αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση των ατόμων με άνοια είναι ταχύτατες και διακυμαίνονται από την βαθιά λύπη, στον θυμό ή το μεγάλο κέφι, συχνά χωρίς προκλητό αίτιο)
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα (αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά που εκδηλώνονται με παρανοϊκότητα, με υποβολιμότητα, με εξάρτηση από οικεία πρόσωπα κτλ)
  • Απώλεια πρωτοβουλίας ( απώλεια ενδιαφέροντοςπροσήλωση σε παθητικές δραστηριότητες, αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες, ενώ φαίνεται να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον)

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σαφής αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου  Alzheimer. Ορισμένα μέτρα, ωστόσο, φαίνεται να συμβάλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και να βοηθούν στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης της νόσου. Το άρθρο αυτό εστιάζει στην διερεύνηση του ρόλου της  διατροφής και της άσκησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι προτείνονται και διερευνώνται και άλλα μέτρα πρόληψης που αφορούν σε υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία και κάπνισμα. Επίσης πολλοί επιστήμονες εξετάζουν την επίδραση νοητικών ασκήσεων και ειδικών τεστ στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της νόσου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ         

Διάφορες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να βρεθεί αν μια συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Alzheimer, καθυστερώντας τη γήρανση. Ας δούμε 3 προτάσεις,  που διερευνώνται.

– Mεσογειακή διατροφή

Αυτό το διατροφικό μοντέλο είναι χαρακτηριστικό των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Βοηθάει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής. Χαρακτηρίζεται κυρίως από την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών και ψαριών, και από μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. 

– Περιορισμός θερμίδων

Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες φαίνεται πως συμβάλλει στην επιβράδυνση  της γήρανσης και βοηθάει στην αύξηση του  προσδόκιμου ζωής. Οι επιστήμονες διερευνούν, αν το ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνονται  καθημερινά  σχετίζεται με τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Altzheimer. Κατά τη διάρκεια μιας προοπτικής μελέτης για  μια περίοδο 4 ετών, που δημοσιεύθηκε το 2002, Αμερικανοί ερευνητές συνέλεξαν  δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων 980 ατόμων ηλικίας 75 ετών κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 242 άνθρωποι ανέπτυξαν τη νόσο Αlzheimer.

Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και είχαν γενετική προδιάθεση για την της νόσο (που είχαν το γονίδιο ApoE ) επηρεάζονται περισσότερο από εκείνους που ελάμβαναν μικρότερη ποσότητα θερμίδων. Μελέτες σε ζώα ,  υποδηλώνουν ότι ο περιορισμός θερμίδων αυξάνει την αντίσταση των νευρώνων στον εγκέφαλο έναντι της νόσου  Alzheimer,  και έναντι εγκεφαλικού  επεισοδίου και της νόσου Parkinson. Επίσης, μειώνει την απώλεια νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία.

– Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών στους νευρώνες. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να υπάρξει σύσταση μιας ειδική διατροφής για την πρόληψη της νόσου  Alzheimer, σύμφωνα με τους συντάκτες μιας βιβλιογραφικής επιστημονικής ανασκόπησης ,  κάποιες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά θα πρέπει να προτιμώνται. Τα τρόφιμα σημαντικά κατά τους  συγγραφείς είναι αυτά που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, σε βιταμίνη Β6 και σε βιταμίνη Β12.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το όφελος της τακτικής σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη της άνοιας και της γνωστικής παρακμής έχει καταδειχθεί από πολλές επιδημιολογικές μελέτες και κλινικές δοκιμές. Μια  από αυτές αναφέρει ότι,  πρόγραμμα γυμναστικής  μέτριας έντασης στο σπίτι (3 συνεδρίες των 50 λεπτών ανά εβδομάδα ή 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα για 24 εβδομάδες), θα μπορούσε  να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες σε άτομα που εμφανίζουν μειωμένη μνήμη. Επιπλέον, οι ενήλικες, με τακτική σωματική  δραστηριότητα φαίνεται πως  πλήττονται λιγότερο από τη νόσο Alzheimer.

πηγή: http://www.foodbites.gr

http://www.real.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s