ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΩ ΕΝΩ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ;

19fc3a370cd8fea9872666ecb9e1c245

Πόσες φορές έχει τύχει σε εμάς τις γυναίκες κυρίως, στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, να κάνουμε εντατικά γυμναστική, να κάνουμε αυστηρή δίαιτα και στο τέλος να μην αδυνατίζουμε!Ζυγιζόμαστε σχεδόν καθημερινά, περιμένουμε κάποια αποτελέσματα, αλλά, στο τέλος, δεν είναι τα αναμενόμενα και πολλές φορές απογοητευόμαστε. Αντί όμως να τα παρατήσουμε,ας δούμε τι μπορεί να φταίει τις περισσότερες φορές ,έτσι ώστε να μπουν όλα σε μια τάξη.

Σταμάτα να ζυγίζεσαι!

Είναι λάθος να ζυγιζόμαστε καθημερινά, γιατί το μόνο που θα πετύχουμε έτσι είναι να προβάλλουμε το άγχος και το στρες, παράγοντες ανασταλτικοί στην απώλεια βάρους. Το ιδανικό είναι 1 φορά την εβδομάδα και ακόμα καλύτερα τις πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα.

5ea3aa1bdb1c8016d68d465c4e3b9fed

Η αλλαγή στο σώμα σου δε φαίνεται αμέσως στη ζυγαριά!

Ας αναφερθούμε σε αυτό που συμβαίνει κάνοντας άσκηση. Πολλοί είναι εκείνοι, που ενώ γυμνάζονται, παραπονιούνται ότι η ζυγαριά δεν κατεβαίνει. Το πιο λογικό είναι σε μια τέτοια περίπτωση να αυξάνεται η μυϊκή μάζα, που δημιουργείται από τις ασκήσεις με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που χάνουμε λίπος. Έτσι, έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός στη ζυγαριά να παραμένει ίδιος ή μερικές φορές και να αυξάνεται. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να παρατηρούμε τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο όγκος του σώματος μειώνεται, οπότε έχουμε μείωση πόντων. Το ιδανικότερο είναι ανά διαστήματα να γίνεται λιπομέτρηση, για να αντιλαμβανόμαστε στο εσωτερικό του σώματος τι ακριβώς έχει αλλάξει.

Μία δεύτερη περίπτωση που μπορεί να μην χάνουμε βάρος, ενώ γυμναζόμαστε, είναι η  κατανάλωση θερμίδων. Πολλοί είναι εκείνοι, που ,όταν ξεκινούν να γυμνάζονται, αρχίζουν να καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται ,είτε επειδή νιώθουν μεγαλύτερη πείνα μετά από τόσες καύσεις, είτε ακόμα μόνο και μόνο να επιβραβεύσουν τον κόπο που έκαναν. Το δυσάρεστο είναι ότι πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το ίδιο άτομο και νομίζει ότι καταναλώνει τα ίδια όπως πριν ξεκινήσει να γυμνάζεται. Στη πραγματικότητα όμως λαμβάνει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που «καίει» κατά την άσκηση.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και το γεγονός να καταναλώνει πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη. Όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, τότε οτιδήποτε καταναλώνει το αποθηκεύει σε λίπος για να έχει απόθεμα ενέργειας. Ουσιαστικά μειώνει τον μεταβολισμό για να μειώσει αντίστοιχα τις ενεργειακές απαιτήσεις. Έτσι, λοιπόν πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, βασισμένη πάντα στις ανάγκες του κάθε οργανισμού και στον τρόπο ζωής του ατόμου.

Λάθη που κάνεις στη διατροφή σου

Στη συνέχεια ας δούμε τι μπορεί να παραλείπουμε στις διατροφικές μας συνήθειες ή τι λάθη μπορεί να κάνουμε, που να μην το αντιλαμβανόμαστε και να είναι ο λόγος που δεν χάνουμε βάρος.

Αρχικά, το πιο απλό είναι πόσο αλάτι καταναλώνουμε καθημερινά στη διατροφή μας: το νάτριο συμβάλλει στη κατακράτηση υγρών και είναι ένας σημαντικός λόγος να μην χάνουμε βάρος. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι η παράλειψη υγρών. Αν δε καταναλώνουμε υγρά δεν μπορεί να μειωθεί το λίπος αλλά ούτε και η κατακράτηση, αν τυχόν υπάρχει στον οργανισμό μας. Συμπερασματικά λοιπόν, μείωση άλατος με ταυτόχρονη αύξηση υγρών συμβάλλουν σε ένα καλύτερο  και πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Το λάθος των λίγων γευμάτων: στη συνέχεια, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το λάθος να μην καταναλώνουν κάποια γεύματα μέσα στην ημέρα με τη σκέψη ότι έτσι θα γλιτώσουν να καταναλώσουν επιπλέον θερμίδες. Πρέπει όμως να καταναλώνουμε 4-5 γεύματα ημερησίως, έτσι ώστε να αυξάνονται οι καύσεις του οργανισμού και ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Επιπλέον, με τα μικρά και συχνά γεύματα κρατάμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά με αποτέλεσμα να μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης βουλιμίας.

Ορμονικές διαταραχές και λήψη φαρμάκων: ένας ακόμη λόγος σημαντικός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του μεταβολισμού είναι οι τυχόν ορμονικές διαταραχές. Οι πιο συχνές είναι ουποθυρεοειδισμός και η ινσουλινοαντίσταση.  Αν υποψιαζόμαστε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις που θα μας προτείνει ο γιατρός μας, και με μια κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία και διατροφή θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα η λήψη φαρμάκων όπως είναι η κορτιζόνη, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιφλεγμονώδη.

Έχετε κατά νου ότι, αν έχετε λίγα παραπανίσια κιλά (1-3), είναι πολύ πιο δύσκολο να τα χάσετε! Μην αγχώνεστε και θα σας φύγουν τα κιλά, έστω και αργά αργά!

Advertisements