25ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ & ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΤΗ ΒΙΑ! (γράφει η Δέσποινα Μελισσαροπούλου, δικηγόρος)

woman-144106_640

Η πιο σκληρή αλήθεια στην  ενδοοικογενειακή βία είναι ότι είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ότι νομίζουμε.

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που, εντός της οικογένειας, διαπράττονται πράξεις ή απειλές πράξης βίας (πχ θα σε χτυπήσω κλπ) συνήθως από τον άντρα, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη σωματική του ρώμη, προς τη γυναίκα, η οποία είναι πιο αδύναμη σωματικά. Όχι όμως και ψυχικά.. Και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε προκειμένου να αντισταθούμε όλες οι γυναίκες ενάντια σε κάθε μορφής κακοποίηση (είτε σωματική είτε ψυχολογική). Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ελάχιστες γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποίηση που δέχονται. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους (σε κοινωνικά στερεότυπα τύπου τα εν οίκω μη εν δήμω, σε ντροπή για την έκθεση και τα σχόλια που θα ακολουθήσουν, σε αδυναμία, σε φόβο ότι θα διαλυθεί η οικογένεια ή ακόμα χειρότερα ότι θα επακολουθήσουν ακόμα πιο έντονα περιστατικά κακοποίησης κλπ).

Είναι πολλοί οι τρόποι, που μπορεί να εκδηλωθεί μία πράξη βίας και δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε (μπορεί κάποιος να ενημερωθεί από το διαδίκτυο και από πολλούς κοινωνικούς φορείς οι οποίοι δρουν και βοηθούν γυναίκες που δέχονται κακοποίηση, διατηρώντας την ανωνυμία τους).

Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ.

Σε αυτό που θέλω να εστιάσω είναι ότι πλέον στην Ελλάδα, υπάρχει νομοθέτημα που προστατεύει από την ενδοοικογενειακή βία (ν. 3500/2006). Στην ενδοοικογενειακή βία υπάγονται περιπτώσεις που λαμβάνει χώρα κακοποίηση μεταξύ ατόμων που συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς ή βρίσκονται εντός μίας έγγαμης ή συντροφικής σχέσης. Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές [δεν είναι απαραίτητο να συνίσταται σε εξάσκηση σωματικής βίας (χτυπήματα) αλλά και σε λεκτική βία, σε σεξουαλική βία, σε ποικίλης φύσης εκβιασμούς κλπ.]

Στο πλαίσιο του νόμου αυτού προστατεύονται οι σύζυγοι, οι γονείς και οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα από υιοθεσία τέκνα τους. Προστατεύονται επίσης και οι συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού, οι δικαστικοί παραστάτες, οι ανάδοχοι γονείς, εφόσον συνοικούν. Επιπλέον προστατεύεται κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί με την οικογένεια. Προστατεύονται οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα τους, εφόσον αυτά συνοικούν και οι τέως σύζυγοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ενδοοικογενειακή βία υπάρχει, όταν ένα μέλος της οικογένειας προξενεί/ασκεί σε άλλο μέλος: α) εντελώς ελαφρά σωματική κάκωση, β) επικίνδυνη σωματική βλάβη, γ) βαριά σωματική ή διανοητική βλάβη, δ) απειλές που προκαλούν τρόμο ή ανησυχία ή απομόνωση του θύματος ή προσβολή αξιοπρέπειας.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι πλέον τιμωρείται και  ο βιασμός μέσα στο γάμο, δηλαδή ο εξαναγκασμός, με χρήση σωματικής βίας ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου της συζύγου σε ερωτική πράξη.

Με τον ως άνω νόμο προβλέπονται μέτρα προστασίας τόσο αστικά (ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση του δράστη, η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας θεωρείται λόγος διαζυγίου με υπαιτιότητα του δράστη) όσο και ποινικά(δυνατότητα υποβολής έγκλησης ή σε περιπτώσεις σωματικής βίας και αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικής δίωξης κατά του δράστη με απειλή φυλάκισης από 1 έτος έως και κάθειρξη 10 ετών ανάλογα τη σοβαρότητα του τελεσθέντος αδικήματος).

Προϋπόθεση όμως για να εφαρμοστούν τα ως άνω μέτρα είναι η καταγγελία της κακοποίησης ή επαπειλούμενης κακοποίησης.

Δεν πρέπει να ανεχόμαστε ούτε να επιτρέπουμε πράξεις ή απειλές βίας, οι οποίες υποβαθμίζουν τη ζωή μας, την προσωπικότητά μας, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας. Το πιο σημαντικό είναι να εμπεδώσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα αλλά και τα μέσα για να αντισταθούμε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s