ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΟΥ.

Γράφει η Δέσποινα Μελισσαροπούλου, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια.

8741c6f3c9952ec95c1a3860850405f9

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ;

Η διαμεσολάβηση είναι μία εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης διαφορών. Λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες και συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχεία εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων.

Στην ελληνική έννομη τάξη η Διαμεσολάβηση εισήχθη για πρώτη φορά με τον νόμο 3898/2010 (Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές διαφορές), που μετέφερε στο εθνικό μας δίκαιο την κοινοτική Οδηγία 2008/52/ΕΚ.

Σύμφωνα με το ν. 3898/2010, ως Διαμεσολάβηση νοείται διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου προσώπου, ειδικά εκπαιδευμένου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου του Διαμεσολαβητή.

Ο Διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο προς τα μέρη και τη διαφορά πρόσωπο, το οποίο θα επιλέξουν εκείνα (τα μέρη) από κοινού και το οποίο θα τα βοηθήσει, με αμερόληπτο τρόπο, να φτάσουν σε συμφωνία για την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα πρόσωπο που – ως ανεξάρτητος, ουδέτερος και αμερόληπτος απέναντι στη διαφορά και τα μέρη- θα βοηθήσει τα μέρη να διαπραγματευτούν μεταξύ τους και να επιλύσουν τη διαφορά μόνοι τους επιλέγοντας τη λύση που είναι εστιασμένη στα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες τους και όχι στα στενά νομικά επιχειρήματα της εκάστοτε πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρουσία του δικηγόρου των μερών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι υποχρεωτική. Επομένως, δεν νοείται η διεξαγωγή διαμεσολάβησης χωρίς παράσταση δικηγόρου για κάθε ένα από τα μέρη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης σε σχέση με την προσφυγή στα δικαστήρια;

  1. Εμπιστευτικότητα.

Η διεξαγωγή, η διαδικασία (αλλά και) το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης διέπονται από την αρχή του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας (με ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν τυχόν αντίθετη συμφωνία των μερών, λόγους δημόσιας τάξης, ανάγκη δημοσιοποίησης της συμφωνίας για την εκτέλεση της κλπ).

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τα μέρη πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαμεσολάβησης υπογράφουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και δεσμεύονται ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διαμεσολάβηση (Συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος της διεξαγωγής διαμεσολάβησης) θα παραμείνουν εμπιστευτικές και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μετέπειτα δίκες, διαιτησία κλπ.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η δυνατότητα για τα μέρη να αποκαλύψουν τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την επίλυση της διαφοράς, χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια για τυχόν αποκάλυψή τους.

  1. Χρόνος και  κόστος.

Ίσως το πιο βασικό πλεονέκτημα.  Η διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται γρήγορα και είναι πολύ πιο οικονομική. Τα μέρη δεν χρειάζεται να περιμένουν 2 ή 3 χρόνια τουλάχιστον για να συζητηθεί η υπόθεσή τους στα δικαστήρια ούτε να πληρώσουν τα ποσά των δικαστικών εξόδων, τελών κλπ. Επιβαρύνονται μόνο με την αμοιβή του δικηγόρου τους και του διαμεσολαβητή, η οποία, εκτός αντίθετης συμφωνίας, επιμερίζεται στα μέρη της διαφοράς.

  1. Σχέσεις των μερών.

Σε αντίθεση με τη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων,  η διαμεσολάβηση διεξάγεται σε φιλικό κλίμα. Στόχος της είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας που θα διασφαλίσει ότι η σχέση των μερών θα παραμείνει βιώσιμη και στο μέλλον. Επομένως, η διατήρηση της επιχειρηματικής, εμπορικής ή ακόμα και προσωπικής σχέσης είναι ένας ακόμα παράγοντας καθοριστικής σημασίας που λαμβάνεται υπόψη.

Ποιες διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διαμεσολάβηση;

Σε διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν διαφορές αστικού και εμπορικού δικαίου, για τις οποίες τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς.

Γιατί να επιλέξω τη διαμεσολάβηση;

Για πολλούς λόγους:

  • Γιατί είναι πιο οικονομική σε σχέση με τα δικαστήρια.
  • Γιατί είναι πιο γρήγορη από μία αστική δίκη.
  • Γιατί θα έχω ενεργό ρόλο στη διαφορά που με αφορά και θα μπορώ να αποφασίσω αν και τι θα συμφωνήσω.
  • Γιατί μπορώ να μεταβώ σε αυτήν με το δικηγόρο μου, να νιώθω ασφάλεια πως ό,τι πω θα παραμείνει εμπιστευτικό και δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου αν δεν καταλήξω σε συμφωνία.
  • Γιατί είναι μία ευέλικτη διαδικασία, που έχει στόχο την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών και συμφερόντων των μερών και την ταχεία και ουσιαστική επίλυση της διαφοράς τους.
  • Επίσης σε περίπτωση που τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, το κείμενο της συμφωνίας μπορεί να κατατεθεί στο δικαστήριο, εφόσον το ζητήσει ένα από τα μέρη, και έχει πλέον ισχύ δικαστικής απόφασης.

Και τελικά γιατί είναι μία λύση πολιτισμού που βλέπει στο μέλλον και στην ουσία των ανθρώπινων σχέσεων και για αυτό είναι μία μέθοδος αποδεδειγμένα επιτυχημένη.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας… Ο Έλληνας έχει συνηθίσει να πηγαίνει στο δικαστήριο για να λύνει τις διαφορές του. Ακόμα και τις πιο απλές. Αυτές που με ένα απλό διάλογο θα μπορούσαν να λυθούν επωφελώς  και για τις δύο πλευρές.

Μπορεί να οφείλεται στην ψυχοσύνθεσή μας… ή ακόμα και στην νοοτροπία- δικομανία μας.. Ωστόσο, με το νόμο 3898/2010 (διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές διαφορές) μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε έναν διαφορετικό τρόπο για να λύσουμε τις διαφορές μας. Πιο πολιτισμένο, πιο αποτελεσματικό και σίγουρα πιο ανθρωποκεντρικό.

Για αυτό αξίζει να το δοκιμάσουμε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s