Τι είδους μητέρα είσαι;

573995c1fc1fdd0df4938d046a65cd2e

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είδους μητέρα είστε; Έχετε νιώσει σίγουρα το αίσθημα της αβεβαιότητας ως προς αυτά που παρέχετε στα παιδιά σας (υλικά αγαθά και μη)και μάλλον μερικές φορές νιώθετε ανεπαρκείς ή ότι πολύ απλά δεν είστε «καλές μητέρες».

Όμως ,πέρα από όλα αυτά και πέρα από αυτά που πιστεύετε εσείς για τον εαυτό σας ως προς τον μητρικό σας ρόλο, σας παραθέτω, ύστερα από προσωπική έρευνα, τα είδη της μητέρας. Διαβάστε και ελπίζω να ταυτιστείτε με κάποιο από αυτά ή να βρείτε συνδυαστικά στοιχεία σε περισσότερα από ένα είδη μητέρας. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η διαμόρφωσή μας ως μητέρες και η εξέλιξη του ρόλου μας σχετίζεται άμεσα με τη σχέση που είχαμε εμείς με τη μητέρα μας καθώς επίσης και με τα βιώματά μας ως παιδιά.


Η τελειομανής μητέρα ή αλλιώς φιλόδοξη είναι αυτή που θέλει να γίνονται τα πράγματα τέλεια, να φαίνεται μια όμορφη εικόνα του σπιτιού της αλλά και της ίδιας προς τα έξω και δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη. Τείνει πολλές φορές να γίνεται απορριπτική, όχι μόνο ως προς τους γύρω της αλλά και ως προς τον εαυτό της. Πασχίζει πάντα για το «φαίνεσθαι» και χάνει την ουσία και την ανθρώπινή της πλευρά. Τα παιδιά μιας τέτοιας μητέρας έχουν συνέχεια άγχος να τα καταφέρουν και να ικανοποιήσουν την μητέρα τους. Δυστυχώς τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν εδραιώνουν μια καλή σχέση με τη μητέρα τους, αλλά αντιθέτως την απορρίπτουν.


Η κολλητή μητέρα είναι αυτή που θέλει να είναι φίλη με τα παιδιά της και αρνείται το γεγονός πως έχει γίνει μητέρα και πρέπει να αναλάβει το ρόλο της μάνας καθώς επίσης τις ευθύνες και την οριοθέτηση των παιδιών της. Προσπαθεί να καλύψει τα συναισθηματικά της κενά μέσω των παιδιών της, που αναγκάζονται να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους και να αναλάβουν μόνα τους τη ζωή τους. Η μητέρα αυτή συνήθως είναι μια γυναίκα που παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία και αρνείται τη νέα κατάσταση. Τα παιδιά στην ουσία μεγαλώνουν μην έχοντας ένα πρότυπο μητρικής φιγούρας.


Η χαώδης μητέρα ή αλλιώς αβέβαιη είναι το πιο χαοτικό μοντέλο που υπάρχει καθώς είναι πάντα υπερβολική, φορτίζεται συναισθηματικά, έχει πολύ θυμό μέσα της και δημιουργεί στο μυαλό της πλαστές και φανταστικές καταστάσεις δημιουργώντας προβλήματα στους γύρω της. Φυσικά τα παιδιά μιας τέτοιας μητέρας υποφέρουν, δεν έχουν πρόγραμμα, δεν νιώθουν σταθερότητα και δυστυχώς είναι επιρρεπή στο να αναζητήσουν σε ξένους συναισθηματική πληρότητα κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο!


Η εγωίστρια μητέρα είναι αυτή που όπως φανερώνει και ο τίτλος σκέφτεται μόνο τον εαυτό της. Αρνείται να εντρυφήσει στον μητρικό της ρόλο και συμπεριφέρεται σαν να μην έχει παιδί ή παιδιά(συνεχίζει να κάνει την ζωή που έκανε, να βγαίνει, να ξενυχτάει, να συμπεριφέρεται με ανωριμότητα γιατί πολύ απλά δεν έχει αποδεχτεί το ρόλο της). Τέτοιου είδους μητέρες έχουν συνήθως μόνο ένα παιδί το οποίο και αυτό μεγαλώνει νιώθοντας το απέραντο κενό της μητέρας γιατί συνήθως μεγαλώνει με τον παππού και τη γιαγιά!


Η υπερπροστατευτική μητέρα είναι αυτή που νομίζει πως, αν τα κάνει αυτή όλα για τα παιδιά της, τότε αυτά θα είναι ευτυχισμένα! Έτσι, τα ντύνει αυτή, κι ας μπορούν και μόνα τους, τα ταΐζει στο στόμα και είναι στο σπίτι για να τα υπηρετεί. Αυτού του είδους η μάνα θέλει να ξέρει τα πάντα που συμβαίνουν σε σχέση με τα παιδιά της, δεν τους αφήνει χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν, ελέγχει τις  παρέες τους, επεμβαίνει σε οποιαδήποτε μικροδιαφορά μπορεί να έχουν με κάποιο άλλο παιδί, ακόμη τσακώνεται ή απειλεί τα άλλα παιδιά, που μπορεί να παίζουν με τα παιδιά της. Η μάνα αυτή τα συνοδεύει ως το σχολείο και κάθεται εκεί μέχρι να μπουν μέσα για μάθημα, δεν τα αφήνει λεπτό μόνα τους. Η μητέρα αυτή προκαλεί απίστευτο άγχος στα παιδιά της, τα οποία, μεγαλώνοντας, μετατρέπονται σε δυσλειτουργικά όντα μην μπορώντας να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.


Η ιδανική μητέρα ή αλλιώς η πλήρης μητέρα είναι αυτή που δεν είναι τέλεια αλλά έχει δεχτεί το ρόλο της ως μητέρα. Είναι αυτή που βάζει όρια στα παιδιά της μιλώντας και εξηγώντας τους προσπαθώντας να τα κάνει αυτόνομες προσωπικότητες. Τους δείχνει με τη συμπεριφορά της πως δεν είναι ανάγκη να είναι τέλεια αλλά να προσπαθούν και, μάλιστα, πολλές φορές, ζητάει και συγγνώμη από τα παιδιά της εάν κρίνει πως έκανε κάτι λάθος. Η ιδανική μητέρα προσπαθεί να ασχολείται μαζί τους και μέσα από δραστηριότητες να τα συμβουλεύει και να τα νουθετεί έτσι ώστε, βγαίνοντας στην κοινωνία, να μην την έχουν ανάγκη και να γνωρίζει και η ίδια ότι μπορεί να τα εμπιστευτεί. Μέσα από τα όρια που τους βάζει από μικρή ηλικία, τους διδάσκει κάποιες αξίες όπως η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η φιλία, η πίστη, η εμπιστοσύνη….

Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ένα όμορφο περιβάλλον περιτριγυρισμένα από αγάπη. Γνωρίζουν πως, ακόμη κι αν υπάρχει ένα πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν. Δεν πελαγώνουν με τη παραμικρή δυσκολία και μαθαίνουν να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες καταστάσεις.

Γενικά πρέπει να γνωρίζουμε όλες οι μανάδες πως:

Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, μία μητέρα κάνει μεγάλο κακό σε ένα παιδί όταν μαθαίνει να το ταΐζει στο στόμα, το βοηθάει να ξεκουμπώσει ένα κουμπί και γενικότερα, επεμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα που πρέπει να αναπτύξει μόνο, στα πρώτα βήματα της ζωής του. “Η μυοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι το ζητούμενο, και εμποδίζεται όταν εμείς κάνουμε κάτι που πρέπει να κάνει το ίδιο για να μάθει”, αναφέρει η Ιταλίδα παιδαγωγός, Μαρία Μοντεσόρι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s